24. 3. 2014.

Skidanje pelena





Skidanje pelena ili Pampersa, kako je u narodu postalo omiljeno,  je dug proces za koji nikada nećete moći reći kada je konkretno završen. 


Neki roditelji, navikavanje na nošu i totalno skidanje pelena, sprovode u istom terminu. To je teža verzija i, iskreno, nisam je praktikovala, da bih mogla pisati nešto o tome. Ja sam, ipak, za light varijantu u kojoj se podrazumeva se da je dete do tada već shvatilo koja je svrha noše, i obavlja veliku nuždu na njoj. Takođe, krećemo od uzrasta oko 2 godine, pri čemu kod devojčica se može probati i ranije. Skidanje pelena smo mi krenuli sa sinom oko 2. rođendana, a sa ćerkicom sa 20 meseci. Ona je još uvek u fazi odvikavanja (počeli smo pre 3 nedelje), ali lepo napreduje. 


„Lovljenje“ se ponavlja, kao i na početku. Pretpostavite kada bi dete moglo da piški (15-20min. posle soka, vode, supe..) i stavite ga na nošu. Možete da ga stimulišete žuborenjem vode, presipanjem vode iz čaše u čašu, ili samo da ga ostavite da sedi uz slikovnicu ili neku igračku. Kada dete obavi šta treba, opet ide radovanje! Neki ritam koji mi primenjujemo je na 1,5-2h. Tada je stavimo na nošu, pa šta uradi. Maja, koja je čuva, uvela nam je pametno „vođenje vremena“. Ona je zapisivala kada je Asja piškila (uspešno- na noši i neuspešno- kada se upiški) i tako joj hvatala neki tempo. 


Kada idete napolje, možete staviti Pampers, ali se ponašajte kao da nose gaćice. Nudite ih da npr. „piške u travu“, da ne bi trpeli ili se upiškili. Normalno, ne morate to da radite jako transparentno, ali niko vas neće gledati popreko zbog toga. A ako vas gledaju, ne obazirite se. Važnije je da se dete nauči, nego šta ljudi misle.


Pošto je to već stariji uzrast neko kada smo „sprovodili“ samo navikavanje na nošu, ovde se može pribeći i nekim vidovima konkretnih podsticaja. Na netu možete naći veliki broj Potty training chart-ova, koje se mogu štampati i onda popunjavati zajedno sa detetom. To im može biti interesantno. Ovo su neke karte sa Dorom, macom Kiti i Vini pu-om.  

Srećno!

Нема коментара:

Постави коментар