8. 3. 2014.

Odgovori na zapetljana dečija pitanja




Deca znaju iznebuha da postave neka veoma logična pitanja, na koja vi znate odgovor, ali u tom trenutku ne pronalazite najbolji način da im odgovorite. Ovde je nekoliko „težih“ pitanja koja mogu da im padnu na pamet.

·         Zašto ribe ne umru kada grom udari u more? 


Razmišljaj na ovaj način: Ako sipaš kap mastila u kašiku vode, ubrzo će sva voda postati ljubičasta. Ako sipaš kap mastila u kadu punu vode, kap bi se širila i ubrzo potpuno nestala. Munja „radi“ na istom principu- kada udari u vodu, ona se odmah širi (misli se na elektricitet), i postaje bezopasna za sve, osim za neku ribu koja se zadesila baš tu gde je munja udarila.

·         Koliko je teško nebo?

Nebo je teško kako 10 miliona slonova (nije netačan odgovor )

·         Kako ptica može da stoji na električnim žicama, a da je ne udari struja?
 
Zato što su žice opasne samo onda kada postoji mogućnost da dodirnu zemlju. Ako ptica spusti jednu nogu na zemlju, a druga noga joj ostane na žici, onda bi mogla da je udari struja. Dokle god ptica stoji samo na žici, na sigurnom je.



·         Šta je to vreme?

Ljudi su izmislili vreme, kako bi mogli da organizuju svoje živote, i kako bi mogli da znaju kada se šta radi. Na primer, kada se ide u vrtić, kada se spava, kada se ruča, kao i da bi neke stvari mogli da rade zajedno. Zamisli kada bi sva deca dolazila u vrtić u različito vreme, onda nikada ne bi mogli da se skupe i zajedno igraju i uče.

·         Zašto se nekada Mesec vidi na nebu i tokom dana?

Mesec je uvek na nebu, ali da li će se videti ili ne, zavisi od Sunca. To je kao ulična svetiljka- ona je uvek na ulici, ali je primetimo samo uveče, kada se svetlo upali, jer je tada mrak. 

Drugo objašnjenje je za stariju decu i „naučnije“ je- Kada se Mesec okreće oko Zemlje, pola vremena je na istoj strani Zemlje kao i Sunce, a drugu polovinu na suprotnoj strani. Kada su Sunce i Mesec na istoj strani Zemlje, Mesec se može vdeti na nebu i tokom dana. Kada su na suprotnim, ne može.



·         Zašto je voda mokra?

Voda je mokra, jer nije ni previše topla ni previše hladna. Da je previše hladna, postala i led. Da je previše topla, postala bi para.


Нема коментара:

Постави коментар