20. 3. 2014.

Navikavanje na nošu




Pre početka treninga, ide kupovina noše, koja je bitna. Obrati pažnju na sledeće:


  • Noša ne treba biti preterano ukrašena- to nije igračka i noša ima svoju svrhu!
  • Za dečake treba kupovati nošu sa višim „kljunom“ (delom koji ide između nogica)
  • Preporučuju se noše sa višim naslonom





Mi smo probali nekoliko varijanti sa prvim detetom (sinom), čak sam mu kupila i „nošu za devojčice“, jer tada nisam znala da postoji razlika. Tako da smo par puta imali incident „izletanja“ kad krene da piški. Onda smo kupili Chicco nošu i zadržali se na istoj marki i kada smo kupovali nošu ćerkici.

Samo skidanje pelena, počinje navikavanjem na nošu, sa kojim smo mi, kod oba deteta, krenuli sa njihovih 6-7 meseci, odnosno u periodu kada su počeli da sede. Znam za preporuke da trening tako rano nema smisla, jer je dete tada još nezrelo. Što se toga tiče- OK, u to ne ulazim. Ali činjenica je da kod neke dece upali, pa makar to bilo i mehanički (sedne na nošu-zna šta treba da radi). A i to vam nešto znači. 


 
U tom periodu više vi „lovite“ kada dete krene da „odaje signale“ da se nešto dešava, tj. šta treba da se desi. Stavite ga nošu i možete pribeći stimulaciji tipa. stiskanje rukica, naprezanje ili blaga masaža stomačića. Podrazumeva se da u tom period dete obavi samo veliku nuždu na noši. Hvatanje piškenja je sizifovski posao, a i nema razloga ići toliko daleko.

Kada postignete jack-pot, odnosno dete obavi nuždu, pljeskamo, radujemo se i sl. Posle par nedelja možete sami uhvatiti sistema: dete se budi, klopa i ide na nošu. Svakoga dana držite se istog ritma. Videćete kako će samo „ukapirati“.

Ovde možete skinuti Kartu za trening, pa je popunjavajte kako vam odgovara. Podeljena je po danima, i možete u nju unostit vreme kada je dete bilo "uspešno"/"neuspešno" na noši. Tako ćete lakše uhvatiti ritam.

2 коментара: