29. 4. 2014.

Kreativnost kao posao



Samouk illustrator sa genijalnim talentom, što se kaže - rođeni umetnik. Jako rano je počeo da se bavi crtanjem stripova, još od osnovne škole (od tada ga i poznajem), a vremenom je samo veštinu usavršavao treninzima “na svoju ruku”. Karikaturom se profesionalno bavi od 2000. godine, a prvu samostalnu izložbu održao je 2006, drugu 2013. a treću u martu 2014. godine. Po obrazovanju matematičar-informatičar i programer, pre svega se bavi karikaturom i ilustracijom. Radi za Politikin Zabavnik kao illustrator od februara 2012. i jedan je od retkih koji je nakon mesec dana od prvog angažmana dobio priliku da uradi ilustraciju za korice Politkinog Zabavnika. Radi i za čuveni Matematički List još od 2006. godine i sarađuje sa mnogim izdavačkim kućama u Srbiji kao i sa klijentima iz inostranstva (Kanade, Velike Britanije…). 



Srle je na prvom mestu tata dvoje divne dece (uskoro troje - čestitamo!), od kojih su oboje već pokazali da su nasledili lep deo njegovog talenta. Izuzetno je posvećen radu sa klincima, zbog čega sam i želela da ga na ovaj način upoznam sa vama. 



Od prošle godine je, u saradnji sa Narodnom bibliotekom “Vuk Karadžić” iz Kragujevca (odeljenje na Aerodromu), održao nekoliko radionica crtanja za predškolce lokalnog vrtića. Radionice su bile jako zanimljivo urađene, pa su se i ponovile nekoliko puta. Imao je radionice crtanja i sa decom u Požerevcu i Čačku i kako vreme prolazi ima sve više zainteresovanih za ovaj vid saradnje (u planu je i Sombor). Moj sin, koji je kao predškolac učestvovao na jednoj, je bio oduševljen. Fenomenalno je kada jedan ovakav čovek daje toliko sebe deci u želji da im pomogne u ostvarivanju njihovih snova ili otkrivanje talenata koji nisu ni znali da imaju. Za septembar ove godine ima u planu pokretanje škole crtanja za decu predškolskog i školskog uzrasta u saradnji sa Narodnom bibliotekom “Vuk Karadžić” i trenutno je u toku pisanje plana i programa za istu kako bi najbolji mogući način mogao da izađe u susret svoj zainteresovanoj deci koja uživaju u crtanju.



Takođe, kada uhvati vreme, nacrta nešto i za vrtić u naselju, pa se nisam iznenadila kada sam za jednu Novu godinu u hodniku videla dva ogromna crteža na stiroporu, Deda Mraz i Sneško Belić. Odmah sam prepoznala njegov rad!  

Ovaj podjednako kreativan i zaposlen tata, je izdao i dve knjige “Crtanka za devojčice” i “Crtanka za dečake”, u izdanju izdavačke kuće Pčelica iz Čačka. U njima je na jako zabavan način, pružena mogućnost deci da usavrše svoje “crtačke” veštine i na taj način, stvore neku osnovu koju kasnije mogu nagrađivati. Zato, ako vaše dete pokazuje da ima smisla za crtanje, krenite sa jednom ovakvom knigom. Nećete pogrešiti.


I da, kada sledeći put kupite Politikin Zabavnik obratite pažnju na ilustracije, neka je sigurno njegova, a vi otkrijte koja!


Нема коментара:

Постави коментар