3. 4. 2014.

Muškarci u kupovini- trening od najranijih dana :-)



Muškarci mrze kupovinu kako god okrenete. I kada kupujete za njih, i kada kupujete za decu, i kada kupujete potrepštine za kuću. Najomraženija je kupovina za vas. Kada mi je sin prošle godine, znači tada je imao 5 godina, rekao „A jel ti u svaku prodavnicu moraš da uđeš?!“ onako smoreno, kako samo muško zna da vam kaže, shvatila sam- nema tu „Bože pomozi“! Oni su takvi i tu nema izmene. Dobro, postoje izuzeci i kod muškaraca i kod situacija. Sa jedne strane, postoje oni koji vole kupovinu (retki), a sa druge, ima „vrsta“ kupovina od kojih on i ne beže, npr. kupovina bele tehnike ili obuće za decu (valjda tu taj njihov „praktično-tehnički“ pogled na svet dolazi do izražaja).



Korigovanje vaših muževa je nemoguća misija, pogotovo u ovom segmentu, ali zato je zadatak mama koje imaju sinove, kao ja, da ih na vreme upute na pojmove „obzirnosti u ženskoj kupovini“ i „pronalaženje svetlosti na kraju tunela“! Ovo podrazumeva:

·         Poštovanje različitosti- Žene vole kupovinu! A pošto ne mogu da kupuju, onda bar da razgledaju! Sutra, kada vaš mladunac bude imao devojku ili suprugu, naučite ga da bi iz obzira, mogao nekada, bez mrzovolje, bez prigovaranja, otići sa njom u šetnju po šoping-molu. Da je pusti da razgleda, a i malo da komentariše (naravno onako kako njoj odgovara). To je prolazna muka, i neka budu muškarci i stoički izdrže! Njoj će to značiti do neba (i njemu, samo muškarci to ne kapiraju).



·         Planiranje vremena- nadovezuje se na prethodno. Planirajte tu „kobnu stvar“ jednom nedeljno...jednom u dve nedelje...barem.

·         Preuzimanje obaveza- „Popodne ja čuvam decu, ti idi sama. Lepo prošetaj i zevaj po prodavnicama!“ Ako vaš sin bude teška kategorija, biće mu lakše da čuva decu, nego da ide u kupovinu. Nemoj slučajno da mu padne na pamet da kaže „Ako ćeš u šetnju po prodavnicama, taman povedi i decu, da malo prošetaju!“ To je smrt i otvaranje Pandorine kutije.



·         Preuzimanje obaveza II- „Idi malo sa drugaricama negde. Na piće, u kupovinu...“. Nije potrebno dalje objašnjavanje. 

·         Prijatelji- Neka on i muž „sapatnik“ zajedno čuvaju decu, dok im bolje polovine idu u kupovinu. Raspodeli se obaveza, i bude lakše (za vašeg sina), pogotovo ako taj drugi par nema decu, pa vi vašu „podelite“ na dva čuvara. 


·     Vreme za sebe- Kada se nađe u kupovini sa devojkom/ženom, uvek postoji spas. Današnji telefoni imaju gomile igrica i pristup netu, tako da je moguće da dok ona šeta i kupuje, on kulira i kafiću ili klupici i igra igrice ili visi na netu. Taman da se malo odmori i izigra, pa onda neće kod kuće biti „Samo igraš igrice!“ (već je u šopingu dao sebi odušak).

·         Body language- Ovo je veština koja se usavršava godinama, ali vi ga provedite kroz početne korake. Kad ga ona pita „Kako mi stoji?“, on, brzinom munje, mora sa njenog lica da pročita željeni odgovor. Ako je ozarena, i sama zna da je to-to- „Super/ Baš si pogodila pravu/Fantastično!“. Ako je izašla stidljivo iz kabine, zagleda se, drži prst u ustima (kao razmišlja), nesigurna je- „Pa fino ti to stoji/Ma super je!“. Ako je bezvoljna i žuri nazad u kabinu, vidi i sama da nevalja- „Aj vidi da li ima nešto malo drugačije, čini mi se da ti je malo veće“.


Aj sad na vežbanje, pa se čujemo sa mamama devojčica za jedno 15-20 godina, da vidimo šta smo uradile!

Нема коментара:

Постави коментар