8. 4. 2014.

Kako preživeti razvod



Kada sam počela da razmišljam o ovoj temi, samoj sebi sam bila smešna. Iskreno, nemam ličnog iskustva u tome, ali oko mene je, nažalost, određeni broj žena koje su prošle kroz priču razvoda. Sa nekima sam proživela dobar deo toga i pomogla im koliko sam mogla. Većina njih je sada (iskreno) mnogo srećnija nego što je mislila da će ikada biti u period neposredno nakon razvoda. To je dokaz da se sve preživi, i što kaže Boban Zdravković “Pojavi se duga, posle duge kiše” :-)




Razvod braka bez dece nije toliko komplikovan kao razvod braka sa decom. Nisam otkrila toplu vodu! Ja sam nabrojala neke stvari koje su mojim drugaricama pomagale u olakšavanju njihovih muka, a Vi odaberite šta Vama odgovara. Ovo je neki miks, koji zavisi i od uzrasta dece i od finansijske situacije i do toga da li imate rođake ili drugarice koje mogu biti uz Vas.

  • Prijateljice koje nisu u vezi- one sa kojima možete pričati o aktuelnim stvarima koje nisu vezane za decu, kuću, muža, momka. U suštini, sa njima možete idealno ogovarati bivšeg, jer je i ona verovatno ogorčena na nekog svog bivšeg. A i Vi nećete sigurno, njoj neudatoj, nabijati na nos kako je “brak prava stvar”.
  • Prijatelj “sa povlasticama”- da ne pišem Friends with benefits, svi znamo šta znači i koliko znači u pojedinim momentima!
  • Ljudi sličnog iskustva- ponekad će vam biti potreban neko da Vas razume, da shvata kroz koje probleme prolazite. Idealno bi bilo da su neki među njima već davno pregurali razvod, tako da vam mogu sa kredibilitetom reći “Proći će i ponovo ćeš biti srećna!”.
  • Jasan odnos sa bivšim- možete maštati o pomirenju, ukoliko ste ostavljeni. Možete plakati dan-noć. Imate pravo na depresiju, naravno. Ali, za dobro Vaše dece, pokušajte da to prikrijete pred njima. Decom se jako lako može manipulisati u tim situacijama, ali to ne smete da radite. Ne dozvolite da se sažaljevaju nad Vama, jer ako oni vide da ste Vi nemoćni da se brinete o njima…pa ko će to da radi! Još i o Vama trebaju da brinu!
  • Dadilja- bilo bi poželjno da nema neki društveni život, tako da je možete pozvati u svakom trenutku. Možda čak da imate brojeve dve dadilje, za svaki slučaj!

·        
  • Deljenje obaveze oko dece sa bivšim- Vi ste mama 24h na dan, ali i on preuzima učešće u dečijim životima. Ovo na početku bude jako komplikovano, ali kako vreme prolazi, i strasti se smiruju. Naravno, preduslov je da je Vaš bivši normalan čovek, koji voli svoju decu, a ne beži glavom bez obzira kada ih vidi.
  • Društvene mreže- povežite se sa novim ljudima preko društvenih mreža. Možete čak i probati neku mrežu namenjenu isključivo za upoznavanje parova.
  • Kupovina- daj te sebi odušak i kupite cipele, bez razmišljanja da li Vas kod kuće čeka “Koji ti je ovo par po redu ove godine?”.
  • Promena izgleda- ofarbajte se ili ošišajte, to je finansijski podnošljivo, a pomoći će Vam da sebe pogledate na drugi način i nekako podsvesno prekinete vezu sa onom “starom Vi”.
  • Sport- krenite na neki fitness, u teretanu, ples, na trčanje, brzu šetnju…šta odgovara Vašem vremenu i finansijama. Kad smo kod sporta, više ne morate imati fudbal na TV-u u dnevnoj sobi (ako imate sina koji voli da gleda utakmice, njemu popustite).
  • Preuredite kuću/stan- sada imate totalnu slobodu da sve zidove okrečite u ljubičasto i polepite zelene leptiriće, ako Vam se tako hoće! 


  •  Ljubavni filmovi/TV novele- možete provesti ceo dan (ako vam deca dozvole) gledajući “ženske” filmove ili omiljenu seriju. Slatkiši se podrazumevaju.
  •  Izađite- ako Vaš bivši uzima decu vikendom, iskoristite te dane za izlaske, a ne kvašenje jastuka suzama.
  • Ne pitajte se- kada Vam padne na pamet  “Gde li je on sada/šta radi/sa kime je?”, “A da sam mu oprostila/uradila ti i to/bila bolja ili gora….” -odmah isključite mozak. To “šta bi bilo kad bi bilo” Vam uopšte u životu ne treba.


 ·        
  •  Smisao za humor i nada- Ko zna za šta je to dobro !

 Drugima je pomoglo, možda će i Vama.




Нема коментара:

Постави коментар