2. 4. 2014.

Recepti za bebe



Za bebe od 6 meseci

Spanać sa žumancem
Potrebno: 

·         2 krompira,
·         šaka opranog spanaća,
·         jaje,
·         puter ili maslinovo ulje,
·         1 luk.

Priprema:

Krompir operite i stavite da se kuva. Kada je skuvan, ispasirajte ga uz dodatak mleka (formula/ majčino) ili vode i malo putera ili maslinovog ulja. U međuvremenu na malo ulja dinstajte sitno seckan luk oko 5 minuta. Dodajte u luk sitno seckan spanać i dinstajte još 2 minute dok spanać ne omekša. Ovu smesu ispasirajte i dodajte u krompir. Pola kuvanog žumanceta dodajte krompiru i spanaću i sve dobro izmešajte da bi se smesa sjedinila.

Pečene jabuke
Potrebno: 

·         2 jabuke.

Priprema:

Zrele, dobro oprane jabuke obrisati i poređati u manji sud za pečenje. Peći dok ne omekšaju. Pažljivo ih oljuštiti, ispasirati viljuškom i prohlađene ponuditi bebi.
Takođe, možete ih oljuštiti i iseći na kriške, poređati u vatrostalnu ili đuvečaru, šta već koristite, malo naliti vodom i ubaciti da se peku.

Zelena kašica
Potrebno:

·         40g  sitno iseckanog luka
·         15g putera
·         250g krompira, sitno iseckanog
·         375ml neslanog povrćnog bujona ili vode
·         50g cvetova brokolija
·         50g malad graška (kad stigne) 

Priprema:

Dinstajte luk na puteru i blagoj vatri dok ne omekša, ali da ne promeni boju (oko 5 minuta). Dodajte krompir, sipajte preko vodu ili bujon, poklopite i sačekajte da provri, a onda kuvajte još 10 minuta. Dodajte cvetove brokolija i kuvajte još 3 minuta.
Zatim dodajte grašak i kuvajte još 3 minute. Zašto sam naglasila mlad grašak. On ima meku kožicu, koja neće smetati detetu. Ako uzimate zamrznut, velika je verovatnoća da će kožica na njemu biti jača I smetaće bebi dok bude ručkala. 

Dodatne info:

Pogodno za zamrzavanje
Količina za 4 porcije

Za bebe od 8 meseci


Palačinke od jabuka
Potrebno:

·         Brašno (ovo ćete odokativno)
·         Jaje
·         Voda
·         Kašičica ulja za testo
·         Rendane jabuke (isto odokativno)

Priprema:

Pomešajte brašno, žumance, vodu i kašičicu ulja – otprilike u onoj razmeri kao kad pravite klasične palačinke. Dobro umutite mikserom tako da testo bude glatko i bez grudvica. U smesu dodajte narendane jabuke. Promešajte i ostavite desetak minuta da odstoji. Pržite na ulju, kao i obične palačinke. Ostavite da se ohladi, pa ponudite detetu iscepkano na komadiće.


Puding od kravljeg sira 

Potrebno:

·         Jabuke ili kruške
·         Mlad sir

Priprema:

U vodi skuvajte jabuke ili kruške koje ste prethodno iseckali na kockice. Kad voće omekša, izvadite ga iz vode i izgnječite viljuškom. Pomešajte ga s mladim kravljim sirom.

Sir sa povrćem
 Potrebno:
  • 5 kašičica mleka (formula/majčino) ili vode
  • 120g mladog sira 
  • 60g kuvanog graška
  • 90g krem sira
  • 30g rendanog kačkavalja
  • 30g rendane šargarepe (rendajte na ono najsitnije rende)
  • malo rendnog parmzane (najbolji je onaj iz kesice)
Priprema:

Pomešajte sve vrste sira i mleko, da se dobro sjedine. Dodajte toplo, kuvano povrće. Na kraju pospite malo parmezana.

Za bebe od 10 meseci

Lazanje od povrća i mesa


Potrebno:



·         šargarepa
·         grašak
·         šećerac
·         brokoli
·         mleveno meso
·         posne kore za lazanju
·         paradajiz pelat



Priprema:
 
Prvo da napomenem da je ovo jelo koje možete i vi jesti, tako da nisam pisala količine, jer zavisi za koliko ljudi spremate.
Izdinstajte povrće u jednoj, a mleveno meso (od govedine ili nekog drugog mladog mesa) u drugoj posudi. Kore za lazanje (posne- bez jaja!) kratko prokuvajte. Potom u vatrostalnu posudu naizmenično slažite koru, pa red povrća, zatim mleveno meso, pa opet koru i tako dok ne utrošite sav materijal. Svaki red možete da natopite i umakom od paradajza, kako ne bi bilo suvo. Zapecite u rerni oko pola sata na srednjoj temperaturi. Detetu poslužite isitnjeno na komadiće, a i vama prijatno!





1 коментар:

  1. Recepta nikad dosta pa evo jos jedan predlog... cesto napravim kiflice of integralnog brasna I zamrznem ih u zamrzivacu pa po potrebi izvadim 2,3 i napravim ukusnu poparu u koju dodam pavlaku Ili sir. Takodje u zdravoj hrani mogu da se kupe ovsene pahuljice i heljdine plocice koje su jako ukusne kad se pomesaju sa vocem i izmiksaju.

    ОдговориИзбриши