13. 5. 2014.

"Igrajmo se!"



Mala beba i malo ideja kako se sa njom zabaviti. Jedna mama, na njenom blogu "Ovako se raste" podelila je sa nama igrice kojima zabavlja svoju sedmomesečnu ćerkicu. 

Razne igre koje možete praktikovati sa Vašom bebom veoma su bitne za njen adekvatan razvoj. Već oko trećeg-četvrtog meseca, kada dete počne da reaguje na druge i već postane moguće dobijanje neke povratne informacije od nje, krenite sa igranjem. A od šestog meseca...pa to je već "velika" beba :-) .

Ovo su neke preporuke koje je naša blog-drugarica podelila sa mamama koje nju prate, a ja ih delim sa "mojim mamama":

Buba lazi- ...nešto traži, našla, našla, našla!". Ove "golicljive" igrice veoma su zabavne, i bebe ih obožavaju.



Taši-taši- jako je stimulativna, jer podstiče decu da vežbaju tapšanje. Pomozite bebi tako što ćete joj Vi spajati dlanove, a kada dođe vreme, odlično će to sama raditi.

Skrivalice- prvo mesto po atraktivnosti! U ranom uzrastu ćete izmamljivati osmehe, nešto kasnije iščekivanje, a oko prve godine možete očekivati i da beba krene da se "krije". Možete se skrivati ispod pokrivača, marame, pelene, igračaka, ili iza vrata.

Pevanje- mame, nema veze da li umete ili ne umeta da pevate. Ovo je Vaše vreme, jer ste zvezda za Vaše dete, ma kako zvučale. Repertoar- po izboru!

"Supermen"- mi ga zovemo tako, a drugi "padobranac" ili jednostavno "leti-leti". Dignete bebu i "letite" kroz sobu...dok Vam ruke ne odpadnu.

Ogledamo se- ne znam da li je zanimljivije dok nemaju pojma da su to oni u odrazu, pa "pričaju sa drugom bebom" ili kada postanu svesni sebe i krenu da uživaju u svoj svojoj lepoti!

Čitanje- dan,popodne, veče. Birajte kada Vam odgovara. Nama je ustaljen ritual čitanja pred spavanje, ali se "zalomi" nekada i preko dana.

Samostalno igranje- kada beba već može da sedi, pustite je da se igra sama. Neka prevrće igračke, ređa ih ili šta već bude želela. Ukoliko zatraži Vaše prisustvo, naravno, pridružite joj se.

Sada, na igranje!

3 коментара: