25. 5. 2014.

"8 neprocenljivih lekcija koje se uče doniranjem i volontiranjem"



Nakon prvih naleta adrenalina i želje da se pomogne nastradalima u poplavama koje su nas zadesila, očekuje se da će vremenom sva ta enegrija splasnuti, pa zato se mora ukazati koji su to vrednosti koje ćete steći volontiranjem i doniranjem celog života, a ne samo u teškim situacijama. U prošlom tekstu pisala sam u tome kako deca shvataju humanitarni rad i doniranje, i kako im pomoći da steknu i zadrže tu svest o važnosti pomaganja drugima koji su u teškim situacijama. 

Na portalu Najbolja mama na svetu možete pronaći odličan tekst o stvarima koje možete naučiti pomažući ljudima u nevolji. Naravno, ovo se odnosi na tinejdžere i odrasle. Prepričavam vam glavne delove, a ceo tekst možete naći na linku.


Vaše malo- nekome mnogo!

Ono što je nama sitno i beznačajno drugima može puno da znači.

Postaćete fleksibilniji

Volontiranje u prihvatnim centrima utiče da se prilagodite manje udobnim uslovima života, skoro po automatizmu. Vašeg tinejdžera može osvestiti samo jedan dan proveden tamo.


"Ljubićete" svoje kupatilo

Posle prihvatnih centara, shvatićete koliki luksuz imate kada uđete u svoje kupatilo.

Sveže ideje

Više glava- više rešenja problema.

I oni kojima pomažete, pomažu vama...da postanete bolji ljudi

Osvesti vas kada vidite da neko, ko nema skoro ništa više, podigne glavu i kaže "Proći će i ovo!". 


 Ništa na svetu nije zagarantovano

Danas imaš-sutra nemaš. Danas ovde-sutra onde. Shvatite koliko ste srećni danas, i budite zahvalni na tome, svakoga dana. 

Shvatićete da ne treba razmaziti decu

Misli se na kupovinu skupih igračaka, koje se posle par dana zaborave, pružanja skupocenih poklona, koje malo ljudi može da priušti.


Osmeh- univerzalni lek

Ako ne znate kako da pomognete, nasmešite se! Nasmejte nekoga, zabavite ga...tada će problemi, barem, izgledati malo manji.










Нема коментара:

Постави коментар