23. 6. 2014.

Šta vam krade energiju



Hrana
Kada konzumirate hranu koja nije baš najzdavija za Vaše telo (prerađevine, hrana sa konzervansima) terate telo da radi jače kako bi pronašlo pravi način da je preradi. To nije slučaj sa zdravijom hranom, voćem ili povrćem. Naša tela su kao male fabrike, tako da je ponekad, nakon pojedine hrane potrebna "spoljna" pomoć u vidu lekova za lakše varenje. 
Posmatrajmo jednu zdravu kombinaciju- grilovana riba, salata, voće. I ovom zdravom obroku potrebno je dosta vremena da bude prerađen, od 4 do 6h. Šta je onda sa brzom hranom? Ja obično kažem da kad jedem burek, mirna sam ceo dan. I jeste tako. Nekoj brzoj hrani (dobro, burek baš i nije brza hrana) potrebno je čak do 48h da se svari! To će vam definitivno potrošiti dosta energije.
Ok, ali da li ste znali da nekada i bezablene namirnice mogu da izazovu probleme sa krađom energije? Ukoliko imate osetljiv želudac, to znači da Vaše telo konstantno vodi malu bitku, tako da je normalno da imate manjak energije.
Šta raditi: Što je Vaša hrana "življa" i vi ćete življi biti! Kada ubacite dobru,  svežu hranu u sebe, oganizam je sposoban da svu energiju iz hrane "pebaci" i iskoristi za vas. Upoznajte i testirajte svoje telo tako što ćete mu dati odmor od nekih nezdravih namirnica (šećer na prvom mestu).

Elektronika
Elektronski uređaji su postali neizostavan deo naših života i skoro je nemoguće živeti bez njih. Ali da li znate da velika eneregija koju emituju električni aparati utiče na energiju Vašeg tela? Ne, ne savetujem da sada pokupite svu elektroniku iz kuće i izbacite je napolje, to je suludo, ali neka jednostavna revizija postojećeg je neophodna.
Ne samo da frekvencije električnih uređaja utiču na hormone u telu, nego svi ti "podaci" kojima smo bombardovani, stimulišu naš mozak. Svaka nepotrebna stimulacija troši energiju. Energija koju želite iskoristiti za rad, igru sa decom, sređivanje kuće ili šetnju će se trošiti, neprimetno, na ovaj način.
 Šta raditi: Samo se preračunajte šta ćete i kada uključivati. Ukoliko birate da ćete koristiti tablet ili kompjuter  u momentima kada imate slobodno vreme, bolje je da uzmete knjigu, magazin ili pozovete nekoga na kafu. Čisto da se sklonite od zračenja.
 Šećer
 Ponekad pomislim da je većina nacije "šećerni zavisnik". On je tako dobar i lep i sladak i ….mmmm. Jeste, ali što krede energiju, uuuu, za priču. Šećer je hrana br.1 na listi inflamatorne hrane i ugrožava naš imuni sistem. Da li ste znali da kada jedere rafinisani šećer, Vaše telo ga "mota" 3-6 sati?
Šećer je lažna energija, a kod nas postoji običaj da se pojede nešto slatko kada dođe do pada energije. OK, ali to je samo privremena injekcija. Šećer vam nekako dođe…kao da stavljate kerozin u auto, a, naravno, znate da to ne ide. Ako u sebe ubacite pogrešno gorivo, Vaš motor radi brže i jače i sagori vas.
Šta raditi: Upoznajte neke prirodne zamene. Zasladite medom umesto šećerom, šta god možete, a probajte i neke nove kombinacije. Probajte jako slatko voće (smokve, urme). Sve ovo ima mnogo manji uticaj na šećer u krvi nego prerađevine, a zadovoljiće Vam želju za slatkišima.
Kada Vas šećer doziva, oduprite se! Koliko možete!


Нема коментара:

Постави коментар