4. 6. 2014.

Deca na internetu- Podešavanje Roditeljske kontrole



Kao što sam obećala, nastavljamo dalje sa podešavanjima Roditeljske kontrole (Izvor: www.surfujpametno.roditelji.me).


Podešavanje Parental control

Kliknite na Start, pa na sliku Vašeg naloga.


Kada Vam se pojavi ekran sa korisničkim nalozima, u levom donjem uglu videćete link Parental Controls, kliknite na njega



Klik na link Parental Controls odvešće Vas dalje na prozor na kojem ćete videti listu svih korisničkih naloga, na kojoj morate izabrati nalog nad kojim želite uspostaviti roditeljsku kontrolu. 



Vi idete na Test Account koji smo kreirali sa posebnom namenom.


Selektujte prvu opciju (On, enforce current settings). Kada ovo uradite, ostale opcije će Vam postati dostupne. Prva opcija – Time limits dozvoljava Vam da odredite u kojem vremenskom intervalu će deca moći da koriste računar. Kliknite na link i videćete sledeći prozor:



Ovde jednostavnim selektovanjem levim klikom i povlačenjem miša označite koji sati i kojim danima su blokirani, odnosno dozvoljeni za korišćenje. U našem primeru pristup računaru je blokiran od 9 sati uveče do 10 sati ujutro, plus celi petak. Kada ste završili sa svojim odabirom, kliknite na OK dugme i vratićete se na prethodni prozor, na kojem kliknite na linik Games. Videćete sledeći prozor.



Ako ne želite da dozvolite igranja igara deci pod ovim nalog, kliknite na opciju No i ostale opcije će postati nedostupne. Za one manje drakonski raspoložene roditelje – kliknite na Yes opciju i dozvolite igranje video igara pod ovim nalogom, a potom kliknite na link Set games ratings, otovriće Vam se poduži prozor sa baš velikom količinom podešavanja koje možete izabrati:


Prvo što ćemo uraditi jeste da blokiramo video igre koje nemaju uspostavljen rejting, jer je obično reč o igrama čiji proizvođači nisu u grupi main stream proizvođača video igara, tako što ćemo selektovati opciju Block games with no rating. Dalje, u našem primeru izabrali smo da dozvolimo pristup video igrama sa oznakom EVERYONE (prilagođene za uzrast do 10 godina), tako da će svi sadržaji koji imaju rejting EVERYONE 10+ i više biti blokirane. Takođe, ispod ovih opcija nalazi se poduža lista podešavanja uz čiju pomoć možete blokirati neku igru, čak iako je u okvirima dozvoljenih rejtinga, ukoliko se u njoj nalaze određene reference ili sadržaji kao npr. (kao što vidimo u primjeru gore) alkohol, duvan, krv i sl. Ova lista je veoma duga pa je dobro proučite. Kada označite sve što vam se čini prikladnim (ili neprikladnim u zavisnosti od tačke gledanja) pritisnite dugme OK. Kada to odradite, sistem će Vas vratiti na prethodni prozor. Tamo takođe imate i opciju da blokirate ili dozvolite pristup određenim igrama.



Ovo se odnosi na video igre koje su već instalirane na računaru. Ako kliknete na link Block or Allow specific games, videćete listu video igara koje su već instalirane na računaru uključujući one koje su došle sa samim operativnim sistemom (šah, karte, mine i sl), ali i video igre koje ste možda Vi instalirali da razbijete monotoniju, a koje možda baš i nisu prikladne za uzrast vaše dece. Ako je ovo drugo u pitanju, ovo je idealno podešavanje da im blokirate pristup.


Kada ste završili sa podešavanjima za video igre, kliknite OK dugme i vratićete se na osnovni ekran roditeljskih podešavanja, gde je još preostalo da blokiramo ili dozvolimo pristup određenim programima:


Videćete sledeći prozor, u kojem možete podesiti pristup programima koje deca smeju koristiti, odnosno blokirati pristup osetljivim programima ili aplikacijama koje npr. koristite za posao.



Ovaj deo priče (blokiranje programa) i nije baš previše “korisnički orjentisan” i može biti zbunjujući, pa je možda bolje i ostaviti stvari takvima kakve već jesu, osim ako ne posedujete određeni (viši) nivo poznavanja računara.
U svakom slučaju, došli smo do kraja podešavanja, kliknite još jednom na OK, pa još jednom nakon toga, i Vaš (odnosno dečji) nalog je spreman za korištenje. Ako želite da testirate kako sve funkcioniše, klinite start menu, pa na strelicu pored Shut down opcije i izaberite Switch user dugme.
.



Bićete odvedeni na Windows login ekran gde ćete izabrati nalog koji smo do sada podešavali i proveriti kako sva ova priča sa roditeljskom kontrolom funkcioniše u praksi. Ako imate više dece različitih uzrasta, možete kreirati više naloga sa različitim podešavanjima prilagođenim uzrastima. Ne zaboravite da svoj administratorski nalog zaštitite lozinkom, kao i nalog za starije dete. Npr. ako imate dete od 10 godina, njegov nalog zaštite lozinkom, jer dete u tom uzrastu već uveliko čita i piše, dok nalog za svog četvorogodišnjaka možete ostaviti bez lozinke, kako bi dete moglo da se uloguje samo klikom na svoju sličicu. Starije dete svakako neće želeti da koristi nalog mlađeg brata ili sestre, jer će na svom nalogu imati veća ovlaštenja.




1 коментар: