10. 6. 2014.

Putovanje sa bebom




Došlo je leto, temperaturno, ne kalendarsko (a i ono će uskoro) i većina porodica se sprema za letovanje. Prvo bebino letovanje, za nju samu, nema neki značaj, ali verujem da je pritisak roditeljima skoro na maksimumu. Kako će proći u putu, da li će se beba lepo osećati u novom okruženju...

Kako olakšati (roditeljima :-D ) da putovanje do željene detinacije, protekne što bezbolnije:

Sedište za decu

Po meni, neophodno je, bez obzira na zakonsku regulativu, posedovanje dečijeg sedišta. Ukoliko ga nemate, pozajmite ga za tih nekoliko dana, jer putovanje u njemu, za dete, a i vas biće mnogo jednostavnije. Pre puta proverite, još jednom,  da li je dobro instalirano.


Ponesite više

Za razliku od uobičajenih preporuka koje važe za odrasle, za bebe i malu decu je preporuka sledeća- Od viška glava ne boli! Posebno ako je ovo prvi put da ćete biti van kuće par dana. Bolje je vratiti kući mnogo čega nekorištenog, nego juriti po nepoznatom gradu u potrazi za nečim što vam je zatrebalo, a ne znate ni gde da tražite.

Vreme polaska

Moje iskustvo kaže- Noć! Noć je problematična zbog mraka i temperaturnih razlika u zoru, ali dete spava skoro ceo put. Mi obično krećemo oko ponoći, i stižemo oko 7 ujutro. Lakše mi je da šetam po mestu čekajući na pripremljenu sobu, nego da mi budno i nervozno dete 4h šizi u kolima. Verujem i da je deci lakše. Jednom smo pogrešili (prošlo leto) i više nema šanse, barem dok malo ne poraste ovo najmlađe.


Igračke za put

Ukoliko niste pobornik noćnog putovanja, idete na kraći put po danu ili jednostavno ne želite da rizikujete da vam se dete probudi i "ne zna šta će sa sobom", ubacite pored dečijeg sedišta igračke. One bi trebale da budu mekane, kako u slučaju  (ne daj Bože) nekih naglih promena u vožnji ne bi neplanirano povredile dete.

Dodatni retrovizor

Ovo sam par puta planirala, ali do sada, nisam kupila. A mislim da je super ideja, posebno kada idete sami sa decom na put. Da se ne bi ste okretali kako bi ste ih nadzirali, pored "regularnog" zakačite ovaj dodatni retrovizor i pozicionirajte ga da lepo vidite zadnje sedište.

Ako je beba baš mala, pa je okrenuta ka zadnjoj dasci, onda možete postaviti i ogledalo, koje će i nju zabaviti i vama omogućiti da imate adekvatan uvid. 
 

Prva pomoć

Neka vam bude pri ruci neseser sa prvom pomoći. Njega ćete sami organizovati u zavisnosti od uzrasta deteta, njegovih i vaših navika. Tu mogu biti kese za mučninu pri putu, nekoliko pelena za one koji ih koriste, vlažne i suve maramice, tablete protiv bolova...Predpostavljam da u gepeku imate obavezno pakovanje Prve pomoći sa gazama, zavojima i flasterima. 


Lekovi

Što se toga tiče, prilično sam temeljna. Mislim da gde god da odemo, samo su apoteke bolje snabdevene od mene. Od krema za ujede (Hiper Hama gel), alergije (Didermal), antibiotske kremice (Hidrociklin, Hloramfenikol), preko lekova za alergiju (Aerius-klinci su skloni), terapije za snižavanje temperature (Brufen, Paracetamol, toplomer- naravno), nešto protiv bolova (za mene), neki probiotik, Fervex za nas matore (ako baš budemo baksuzi pa se razbolimo), Fluimucil za kašalj. Onda kremice protiv ojeda, tu mi Sudokrem pokriva širok spektar, od istog do bubuljica koje se mogu pojaviti. Flasteri, naravno. Tantum za grlo, Marisol za nos, termofor na klik. Ako se još nečeg setim, dodaću.

Hrana, piće

Po izboru roditelja i želji dece, ali voda se podrazumeva. Piće mora biti u flašici, kako se ne bi prosipalo, zato za put nemojte birati čaše sa piskom (možete prosuti tečnost po kolima, dok u vožnji pokušavate da je dopunite). Pre uzmite flašicu Rose sa onim sistemom za zatvaranje na pritisak.


Spremte se psihički

Ovo je samo putovanje od par sati koje ćete vi i vaše dete provesti lepo. Ono će najverovatnije prespavati, a vi ćete imati vreme za odmor, koliko je to u kolima moguće. Ukoliko dete postane nervozno, možete praviti bezbroj pauza, na kraju, nikuda ne žurite. Ako vi budete nervozni i dete će biti.

1 коментар:

  1. Анониман26. јун 2014. 06:56

    Odlični saveti! I mi smo putovali noću u odlasku, a u povratku, silom prilika, po danu. Noću je neuporedivo lakše.
    Baš smo razgovarali kako bismo mogli nabaviti ovaj retrovizor. Sve ostalo smo ispoštovali, samo nam je apoteka bila malo oskudnija. Na sreću, nismo je koristili.

    ОдговориИзбриши