4. 9. 2014.

"Izgubio sam se!"

Pre nekoliko dana drugarica mi je pričala o događaju koji joj je poremetio letovanje, a izvesno je da će se svakome ko ima decu barem jednom desiti. Naime, u gužvi turističkog mesta izgubile su njenog sestrića od 6 godina. Svako kome se desilo nešto slično, zna za koliko godina mu je bio skraćen život u momentu. Zato ćemo danas prostudiratni neke teme koje bi smo svi trebali proći sa svojim klincima, kako bi smo neprijatnost, pri eventualnoj „katastrofi“, ublažili...koliko-toliko.


Kako se kretati kroz gužvu- Mleđoj deci je jednostavno objasniti, „drži me za ruku“ ili „drži se za kolica“ mlađeg deteta. Starijoj deci, koja vole da šetaju „sama“ možete reći da je OK udaljenost svaka pri kojoj ono može videti Vas i Vi možete videti njega.

Koliko daleko smeju da se pomere sa mesta gde su nas poslednji put videli- Važno je da sa detetom popričate o momentu kada shvati da nikoga poznatog nema na vidiku i šta u tom momentu treba raditi. Ne treba krenuti u potragu za Vama, jasno mu recite da treba ostati na mestu na kome Vas je „izgubilo“.

Dozivanje- recite detetu da u tom slučaju treba vikati Vaše ime a ne „mama“ ili „tata“.



Osobe za pomoć- Objasnite im kome se trebaju obratiti za pomoć. To mogu biti zaposleni u šoping centru koji ste posetili ili radnici u prodavnici ili drugi roditelji koji su sa svojom decom. Preporučuje se da to bude baš ovaj treći predlog, policajci i slična uniformisana lica su malo verovatna za sretanje.

Šta reći- Naučite dete da onoliko koliko može, ne paniči. Neka priđe „sigurnoj“ osobi koju je odabralo, sledeći predhodnu preporuku, i jasno joj kaže da se izgubilo, kako se zove i kako se zovu njegovi roditelji. Takođe, neka isistira da ostane na istom mestu gde se i izgubilo, a ne da kreće sa tom osobom u nepoznatom pravcu. Ovo jeste pomalo zbunjujuće, ali objasnite im koliko možete. „Ostani na istom mestu, a ta osoba neka potraži mamu/tatu.“



Informacije- U skladu sa uzrastom deteta, očekujte od njega da zna neke lične informacije (ime, prezime, imena roditelja, adresa, broj telefona roditelja). Ukoliko unapred znate da ćete sa detetom posetiti mesto na kome postoji povišeni rizik od „gubljenja mame i tate“, napišite bitne informacije na papiru i stavite detetu u džep (naravno, naglasite mu to, da bi u slučaju eventualnog incidenta znalo da ih iskoristi). 

2 коментара: