29. 9. 2014.

Rutine za srećnije dete



Kako popraviti ponašanje deteta? Veoma mala rečenica za ogroman posao. Danas ćemo pisati o samo jednom malenom deliću koji se odnosi na posvećivanje pažnje i uvođenje rutina u dečije živote. 

Vreme koje ćete posvetiti samo detetu

Najbolja stvar koju možete da uradite kako bi ste popravili ponašanje Vašeg deteta je provođenje vremena sa njim, nasamo, svakoga dana. Na taj način ćete mu pokazati da imate dovoljno vremena da se posvetite samo njemu i poklonite mu svu pažnju. Dokle god deca nemaju tu pozitivnu emotivnu pažnju, ona će tražiti Vašu pažnju na neke loše načine ( praveći ekcese, plačući...) i u tom slučaju disciplinske mere neće promeniti neželjeno ponašanje. 10-15 min. dnevno nepodeljene pažnje za Vaše dete i videćete da će se detetovo ponašanje izmeniti skoro momentalno.



Budite istrajni što se tiče vremena za spavanje

Pomislite kako se Vi osećate kada ste umorni i nenaspavani- nervozni ste. To isto važi i za decu. Zato je neophodno da budu dovoljno odmorna, nebitno da li govorimo od bebama ili tinejdžerima (sa ovim starijima to ide malo teže). Tinejdžerima je potrebno čak i više sna nego mlađoj deci, ali se to obično manifestuje buđenjem u kasnijim jutarnjim ili ranopodnevnim satima, što roditelji baš i ne vole (osim ako sami nisu bili takvi, pa malo blagonaklonije gledaju na to). Ako Vaše dete ima manjak sna, pokušajte da pomerite vreme odlaska u krevet po 10 min. svake večeri. Odmorno dete bolje funkcioniše tokom dana, i u igri i u školi.

Rutina

Deca vole rutinu, zato je Vi morate uvesti u njihove živote. To može biti jutarnja ili večernja rutina buđenja i odlaska na spavanje u isto vreme, rađenje domaćih zadataka odmah nakon dolaska iz škole... Pustite Vaše dete da samo odabere neku rutinu i kako će se ona sprovoditi. Možda ono više voli da se u pižami umije i opere zube, pa onda obuče. Možda bi volelo da svake večeri učestvuje u pripremi večere. Za mlađu decu napišite listu obaveza (rutina) koju ćete ostaviti na vidnom mestu (frižideru, u njihovoj sobi) koristeći slike koje će označavati njihove obaveze. Na netu se mogu naći primeri za štampanje ili možete sa detetom nacrtati vaš plan.



Svi su uključeni

Da bi dete ozbiljnu o shvatilo Vaša nastojanja, morate mu pokazati da rutine i obaveze postoje za sve u porodici, ne samo za njega. Sva deca bi trebala da imaju neke dnevne obaveze, o kojim nema rasprave, i koja su doprinos celoj porodici ( jutarnja kupovina hleba).

Uprostite porodična pravila i budite fer

Deca ne mogu da zapamte gomilu pravila. Ako deluje da imate 100 pravila u vašoj porodici, napravite listu, kako bi deci bilo jasnije. Definišite nagrade/kazne za svako pravilo i pojasnite ih dobro, kako neko ne bi ostao u zabuni. 




Recite Ne za Ne

Deca se svakoga dana svađaju sa nama zbog mnogih „ne“ koja im udelimo. Pronađite način da kažete „da“ ( meni ovo nekada mnogo teško ide). Ako Vas dete pita da ostane uveče duže napolju tokom radnih dana na šta bi Vaš odgovor verovatno bio ne, pokušajte da malo ublažite situaciju govoreći mu da će za 2 dana to moći, ukoliko se to desi sredom uveče. Naravno, biće dana kada će Vaše Ne morati baš tako da zvuči i ima negativu emociju u pratnji, ali Bože moj.

1 коментар: