13. 9. 2014.

Razlike u dojenju prvog i drugog deteta

Kao i svi drugi aspekti roditeljstva, dojenje se menja kako vreme prolazi. Postoji veoma velika razlika u dojenju prvog, drugog i trećeg deteta, jer se stiču iskuskustva (mame) a i bebe su drugačije. Kako god, posmatraćemo razliku u dojenju prvog i poslednjeg deteta (ona između ćemo preskočiti J ) Možda neki deo bude zvučao smešno, ali jeste tako. Na kraju, dojenje i treba biti zabavno i Vama i bebi (koliko je to moguće)



Ritam dojenja

Prva beba: Pokušavate da uvedete red, dojenje na 2-3h. Takođe, izmlazanje u utvrđenom ritmu. Stalno Vas juri mastitis, grudi su konstantno pune, posebno ako beba ručka u: 7h, 9h, 11:30h, 13h, 16h i 19h. Onda se, naravno, krug nastavlja i preko noći.

Poslednja beba: Trudite se da održite ritam, ali imate u vidu i ovo- dojenje na zahtev. Beba klopa kad želi, dok gledate TV, čitate knjigu starijem detetu...kad god.

Stid

Prva beba: Ne dojite u javnosti, to je sramota. I ukoliko to radite, pokušavate da se sakrijete, pokrijete. Nema veze što će bebi biti vruće jer ste joj pokrili glavicu dok sisa, nema veze što jurtite kući da bi ste nahranili dete (jer ste u tom momentu u kafiću) a beba vrišti...

Poslednja bebe: Baš vas briga šta ko misli. I ne samo to, postali ste borac za prava beba da jedu kad hoće i gde hoće. Kad onaj tamo može da se šeta sa hamburgerom po ulici, može i Vaše dete da večera kada to poželi. Srha grudi je da hrane, a ne da se zeva u njih. Normalno je da grudi iskoče iz Kurira čim se pomenu Stanija ili Soraja, tako da je normalno da iskoče i kada Vaše dete poželi obrok.

Noćno hranjenje

Prva beba: Imate ceo sistem- priprema bočice za ranojutarnje dojenje, što uključuje izmlazanje, pa pripremu, naravno, tata daje tu bočicu da bi ste Vi vezali 4h sna. Ili, trudite se da baš dojite, u sedećem položaju, kako beba ne bi zaspala sa Vama u krevetu (strašno! J). Onda tako „klimate“  pitajući se kada će kraj. U suštini,  možda Vam uspe (ako imate sreće).

Poslednja beba: Verovatno je beba sa Vama u krevetu i klopa kad poželi. Obično se samo okrenete ka njoj u polusnu, ponudite je i .... zaspite. Ni sama ne znam koliko puta mi se to dogodilo.


Ishrana „zbog mleka“

Prva beba: Ispijate litre flaširane vode, jedete samo sveže voće i povrće, nema alkohola, soli, ljutog, slatkiša.... ma ni sama ne znam čega.

Poslednja beba: Jedeš šta ti se jede. A beba... jede isto šta joj se jede.

Aktivnosti tokom dojenja

Prva beba: Gledaš TV na „mute“ ili skroz tiho. Eventualno, virneš u telefon.

Poslednja beba: Trudiš se da dojenje uključiš u sve poslove u koje je to moguće. Spremaš ručak dok beba klopa u marami, čitaš knjigu, gledaš TV normalne jačine, jer to je momenat kad možeš da sedneš k'o čovek.


Najgori deo dojenja

Prva beba: Briga da li imaš dovoljno mleka.

Poslednja beba: Briga kada će se završiti.

Najbolji deo dojenja

Prva beba: Biti što bliže svojoj prvoj, dragocenoj, preslatkoj bebici.

Poslednja beba: Biti što  bliže svojoj poslednjoj, dragocenoj, preslatkoj bebici.


1 коментар: