9. 7. 2014.

Sunčane naočare za decu



Sunčane naočari za decu se obično svedu na kupovini u prodavnicama igračaka ili kao odgovor na pištanje "Oću oveeeee!". I onda se nose kao "modni detalj" kad dete insistira na tome, a mislim da većini roditelja padne kamen sa srca kada ih dete izgubi, pa ne moraju oni da ih nosaju i čuvaju umesto njega. 

Oštečenja oka se akumuliraju tokom života jedne osobe. Imajući u vidu da su deca više napolju nego odrasli, normalno je da i ona imaju adekvatnu  zaštitu od sunca.  Oftamolozi preporučuju nošenje naočara od 1. rođendana. 


Pri odabiru Vi kao roditelj propratite UV zaštitu koja postoji na naočarima. Po mogućstvu one bi trebale da imaju odgovarajuću sertifikaviju "UV 400". Najbolja stakla se prave od polikarbonata (dugotrajna lagana plastika), dok polarizovana organska sočiva su stakla koja dobro štite od UV zračenje (takođe, percepcija je oštrija, ne zamaraju oči).

Što se boje tiče, zelena ili ružičasta boja stakala su odgovarajuće. Zelena smanjuje bleštavilo i pruža dobar kontrast između predmeta, dok se ružičasta daju dobar kontrast kada gledate predmete na zelenoj ili plavoj pozadini.

Onda ih stavite sebi, pa lepo pogledajte kroz njih: ne bi trebala da imaju "dioptriju" ili da prave neke iskrivljene slike. Ako kupujete dečije naočari poznatijih proizvođača, one će sigurno imati one učice koje mogu da se natežu i savijaju. Mi smo imali Chicco-ve i stvarno su bile super (trajne, izdržljive, ne grebu se, dobra zaštita).

Cene su:
  • Chicco (0+,12+,24+)- 1.200-2.000,00 (uz njih se dobija super futrola koju možete koristiti i za sledeće naočari kada dete poraste)
  • Crazy dog- 600-900,00din (na etiketi piše UV100% i da su urađene u skladu sa standardom EN 1836). Futrole za njih su 160,00din.
  • Stamion- 800-900,00din. (na etiketi piše samo UV100% )
Sad se ja tu nešto napametova, a Vuk prošle nedelj kupi sebi naočari no-name u prodavnici igračaka. Svidele su mu se što su hipsterske, pa mu se "slaže uz frizurzu". Pa dobro, nek ih nosi, nisu loše, virnula sam kroz njih. A Asja...a ona ima 3 para, pa ih nosa  kako joj padne na pamet

Izvor: Saznaj lako

1 коментар: