21. 10. 2014.

Kako prekinuti dečije moljakanje?



Neverovatno je sa kolikom upornošću deca mogu da Vas po 100 puta pitaju jednu istu stvar, ignorišući Vaše „sigurno“  NE, koje je vremenom, kako moljakanje dobija sve više na broju, postaje slabije. Kako se izboriti sa ovim problemom (problem za nas, roditelje)? Na sajtu Positive parenting Solutions, donose rešenje, a Vi ga možete probati, ja hoću sledeći put (osećam da će to biti jako skoro).

„... Koncept je jednostavan. Kada je sedmogodišnji Danijel zamolio da iskopa rupu u dvorištu i dobio „ne“ kao odgovor, bile su velike šanse da će se vratiti u roku od 5min- ovog puta sa „mooolim teee“ kako bih znala da on stvarno jako, jako želi da kopa rupu.


Umesto da se ponavljam ili pređem na držanje lekcija, izbegla sam dečije moljaknje suočavjući se oči u oči i prateći sledeće korke:

Prvi korak: Pitaj, „Da li si ikada čuo za igru „Pitanja i Odgovori“?“ (Verovatno nije.)

Korak dva:Pitaj,“Da li ćeš me pitati pitanje o kopanju rupe?“ (On će reći da.)

Korak tri: Pitaj, „Da li sam ti već na njega odgovorila?“ (Reći će da, ali ja stvarno...)

Korak četiri: Pitaj, „Da li ti delujem kao osoba koja će promeniti svoje mišljenje ukoliko me budeš pitao isto pitanje ponovo i ponovo i ponovo u nedogled?“ (Velike su šanse da će Danijel otići, možda sa negodovanjem u sebi ili besnim izrazom lica).

Korak pet: Ako Danijel ponovo pitanje, prosto ću reći, „Pitanja i Odgovori“. (Ni jedna druga reč neće biti potrebna!) Jednom kada tehnika bude ustanovljena, to će biti jedine reči koje trebate reći kako bi ste na pravu adresu usmerili moljkanje.



Istrajnost je ključ! Jednom kada odlučite da koristite „Pitanja i Odgovore“ sa Vašim detetom koje moljaka, morate ga se držati. Ako četrnaestogodišnja Ema pita da probuši obrvu, ostnite jaki. Odgovrajući na njena pitanja, ili još gore, menjajući svoje odgovore, podstaćićete je da nastavi sa moljenjem. Iako je potrebno strpljenje, Vaše dete će povezati tačke i videćete rezultate.

Neka „Pitanja i Odgovori“ budu zajednički Vama i Vašem mužu, i razmislite o uključivanju ostalih članova porodice ili prijatelja koji se takođe bore sa moljakanjem i pregovaranjem sa Vašim detetom. Kada Danijel ili Ema shvate da neće dobiti „da“ čak i kada budu pitala 12 puta, odustaće.

Нема коментара:

Постави коментар